Bugün, 29 Nisan 2024 Pazartesi

Kazdağları HES'le mi doldurulacak?

Kazdağları HES

CHP`li Gümüş, 8 tane HES'ten söz edildiğini ve buna ilaveten kimi su toplama barajları yapımının planlandığını söyledi.

CHP`li Gümüş, 8 tane HES’ten söz edildiğini ve buna ilaveten kimi su toplama barajları yapımının planlandığını söyledi.
Kazdağları’nda HES ve su toplama barajları yapılacağına ilişkin yayılan haberlerin kamuoyunda ciddi kaygılara neden olduğunu ifade eden CHP Balıkesir Milletvekili H. Ahmet Gümüş, 8 HES’ten söz edildiğini ve buna ilaveten kimi su toplama barajları yapımının planlandığını belirtti. Kazdağları’nın, Türkiye’nin doğa, tarih, jeoloji, temiz hava ve su kaynakları açısından eşsiz bir bölgesi olduğunu belirten Gümüş, enerji ihtiyacını karşılayalım derken bu güzelliğin yok edilmemesi gerektiğini belirtti.
Gümüş, şöyle konuştu: “Kazdağları o kadar özel bir alan ki, bir çivi çakmak için uzun uzun düşünmek, çok iyi hesaplamak gerekir. Kazdağları havadaki oksijen miktarı bakımından dünya ikincisi ve Türkiye birincisi… Dünyada sadece bu bölgede yetişen endemik bitki türleri var. Çok özel yabani hayvan türleri olan, yağmur sonrası kayaçları pırıl pırıl parlayan, şelaleleri ve bin yaşında anıt ağaçlarıyla masal gibi bir doğaya sahip Kazdağları’nda baraj yapmak, HES yapmak akıllara en son gelmesi gereken işlerdir.”
Gümüş, 3 ayrı bakanlığa soru önergesi verdi
Konuyla ilgili üç ayrı bakanlığa soru önergeleri veren Gümüş, bakanlara konunun yeteri kadar araştırılıp araştırılmadığını sordu. Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle hazırladığı soru önergesinde Kazdağları sınırları içerisinde 8 adet HES projesinin doğru olup olmadığını soran Gümüş, su toplama barajları yapılması yönünde bir çalışma var mı diye de sordu. Bu tür projelerin çevresel dengeye etkilerinin neler olacağını ve su toplama barajlarının bölgede havadaki nem oranına etkileri nasıl olacağını da sordu.
Gümüş, ayrıca şu sorulara yer verdi: “Bu değişim Kazdağları’nın ormanlık alanını ve dolayısıyla havadaki oksijen oranını nasıl etkileyecektir? Havadaki nem oranını etkileyecek su toplama barajlarının bölgenin doğal şartlarından ötürü sadece bu bölgede yetişebilen endemik bitki örtüsüne zararları ne olacaktır? Orman ve havadaki oksijen zenginliği bakımından ülkemizin en zengin bölgesi olan Kazdağları’nda böylesi projeleri Bakanlık olarak gerekli görüyor musunuz?”
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a da soru önergesi yönelten Gümüş, şu soruları sordu: “Kazdağları sınırları içerisinde 8 adet HES projesi olduğu bilgisi doğru mudur? Bu konuda Bakanlığınızın ne gibi çalışmaları olmuştur? Yapılması düşülen HES’lerde elektrik üretim miktarı ne kadar olacaktır? Bu enerji üretiminin Kazdağlarında yapılması planlanırken çevresel, tarihsel ve kültürel faktörler gözetilmiş midir? Enerji üretimi için hangi alternatif alanlar söz konusu iken, Kazdağları üretim alanı için seçilmiştir? Bu seçimin nedenleri nelerdir?”
Gümüş, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na da bir soru önergesi sundu: “Yapılması planlanan HES’ler ve su toplama barajlarının bölgenin su dengesine etkileri neler olacaktır? Su toplama barajlarının bölgede havadaki nem oranına etkileri nasıl olacaktır? Bu değişim Kazdağları’nın ormanlık alanını ve dolayısıyla havadaki oksijen oranını nasıl etkileyecektir? Orman ve havadaki oksijen zenginliği bakımından ülkemizin en zengin bölgesi olan Kazdağları’nda böylesi projeleri Bakanlık olarak gerekli görüyor musunuz? Havadaki nem oranını etkileyecek su toplama barajlarının bölgenin doğal şartlarından ötürü sadece bu bölgede yetişebilen endemik bitki örtüsüne zararları ne olacaktır? Balıkesir ve Çanakkale illerinde Kazdağları eteklerinde toplam kaç adet yazlık ev bulunmaktadır? Bu yazlık evlerin yıl boyu su ihtiyaçları toplamda ne kadardır?



  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 15 ° / 10.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı